Arbeidskrapte? Investeer in deze 5 elementen van werkgeluk!
Door opBlog 1 van 2
Arbeidskrapte is helaas in veel branches een actueel onderwerp. Vandaar dat we daar aandacht aan willen besteden. Als ondernemer kun je grofweg twee belangrijke strategieën uitvoeren. Ten eerste kun je investeren in werkgeluk, daar word je als werkgever aantrekkelijker van. Ten tweede kun je ook besluiten om meer te doen met hetzelfde aantal mensen. Automatisering is dan de oplossing. In deze eerste blog leggen we eerst uit, welke elementen belangrijk zijn als het om werkgeluk gaat.
1: Vertrouwen en respect
Werkgeluk ontstaat in een bedrijfscultuur, waar mensen op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Dat betekent bijvoorbeeld, dat medewerkers gestimuleerd, gemotiveerd en gecoacht worden. Het betekent ook, dat er open en eerlijk gesproken wordt en collega’s er voor elkaar zijn als het nodig is. Door vertrouwen en respect te geven, voelen medewerkers zich vitaler en gewaardeerd.
Daarom behoort vertrouwen ook tot onze kernwaardes.
2: Betekenisvol werk
Werknemers worden ook gelukkiger als ze hun werkzaamheden als betekenisvol ervaren. Het moet ergens toe dienen en een bijdrage leveren. Als ze bijvoorbeeld de hele dag routinematig hetzelfde doen, dus repeterende werkzaamheden uitvoeren, dan bestaat er een kans dat ze hun werkzaamheden gaan beoordelen als saai of geestdodend. Werkzaamheden die betekenisvol zijn, leveren positieve energie, optimisme en vooral ook betrokkenheid op.
3: Uitgedaagd worden
De meeste werknemers houden er ook van om uitgedaagd te worden. Natuurlijk verschilt dit van persoon tot persoon. Uitgedaagd worden, heeft te maken met de mate waarin mensen zich kunnen blijven ontplooien en ontwikkelen, maar ook met vrijheid. Dat brengt ons gelijk bij het vierde element van werkgeluk:
4: Autonoom kunnen werken
Zelf beslissingen kunnen nemen, een vorm van onafhankelijkheid ervaren, levert meer op dan constant de verplichting voelen iets te moeten doen. Het creatieve brein wordt door autonoom werken gestimuleerd: medewerkers denken zelf na, over hoe ze iets uitvoeren, waardoor ze zich beter concentreren en er helemaal in opgaan. Het zorgt onder andere voor intrinsieke motivatie, (wat ze bedacht hebben, willen ze ook uitvoeren) meer werkplezier en betere prestaties. Ook beslissingen kunnen nemen over het invullen van zakelijke- versus privétijd valt hieronder, evenals de vrijheid hebben, om te kiezen tussen thuis of op kantoor werken.
5: Een omgeving met positieve emoties
De beste manier om dit vijfde element uit te leggen, is misschien wel allereerst het tegenovergestelde beschrijven: negatieve emoties. Niemand wil werken in een omgeving, waar mensen niet respectvol met elkaar omgaan. Angst levert als voorbeeld vluchtgedrag op en boosheid zorgt er vaak voor, dat er niet meer gecommuniceerd wordt.
Met positieve emoties, zoals plezier, teambuilding, waardering, creativiteit, inspiratie, geluk, tevredenheid en nog veel meer, zijn we ervan overtuigd, dat ondernemers zowel nieuwe als bestaande medewerkers voor lange tijd aan zich kunnen binden. In harmonie met elkaar. Deze emoties zijn het fundament, om samen sterke teams te bouwen.
In de volgende blog
Daarin bespreken we de andere strategie om arbeidskrapte te bestrijden: Meer doen met hetzelfde aantal mensen, door automatisering.