Microsoft Dataverse – Grip en controle op data voor al je applicaties

Door Dynamic Hands op

Elke applicatie maakt gebruik van data. Daarom is het zinvol om jezelf eens de vraag te stellen, of de huidige databron je voldoende faciliteert en of collega’s, maar ook klanten, er tevreden mee zijn. Bouw je op dit moment jouw apps bijvoorbeeld met dezelfde security levels, wordt het hebben van dubbele data voorkomen en is er sprake van logica tussen al die verschillende applicaties? Als je in de markt bent voor een nieuwe databron, het Power BI platform overweegt, of Dynamics 365 gebruiker bent, dan zijn er veel voordelen om Microsoft Dataverse als databron in te zetten.

Wat is Microsoft Dataverse

Dataverse is een onderdeel van het Power Platform, dat je gebruikt om data, die voor zakelijke toepassingen gebruikt worden, ‘native’ veilig op te slaan en te beheren. Het is een bron, die je ook kunt gebruiken voor niet-Microsoft oplossingen, waarbij gegevens met behulp van tabellen en kolommen en de bijbehorende intelligentie worden opgeslagen.

We hebben 6 redenen waarom Microsoft Dataverse zo krachtig is, eens voor je opgeschreven:

Reden 1: Gebruiksgemak, het eenvoudig vormen en bewaren van data

Natuurlijk kun je eigen tabellen maken in Microsoft Dataverse, maar het is aan te raden om de standaard Dataverse tabellen te gebruiken, die zorgen voor een veilige opslag van gegevens in de cloud. Je kunt bijvoorbeeld zien wie het document gecreëerd heeft, op welke datum dat gebeurd is, wie er mogelijk aanpassingen gemaakt heeft of wie de hoofdeigenaar (owner) van de desbetreffende informatie is. Veel van wat je dagelijks nodig hebt, denk aan accountgegevens, adressen maar ook voorraden, is standaard al opgenomen. Handig noemen we dat.

Reden 2: Microsoft Dataverse zorgt voor business logica

Microsoft Dataverse is intelligent. Het kijkt bijvoorbeeld naar duplicaten van contactgegevens, die je mogelijk al in een andere applicatie hebt opgeslagen. Data wordt automatisch verreikt en mogelijke fouten, zoals bijvoorbeeld een verkeerd geschreven naam of adres, worden met behulp van business logica automatisch herkent en aangepast. Ook worden logische verbanden gelegd, bijvoorbeeld de relatie tussen het aantal nieuwe klanten en het aantal nieuwe orders. Zodat je met Microsoft Dataverse vroegtijdig bepaalde trends kunt ontdekken, op welk gebied dan ook.

Reden 3: Een hoge mate van security om klant- en bedrijfsgegevens te beschermen

Elke medewerker die van Microsoft Dataverse gebruik wil maken, moet inloggen met zijn of haar gegevens van de Azure Active Directory. Dat is alvast een uitstekende basis. Vervolgens kunnen er rechten en rollen worden toegekend per functieniveau, die snel en eenvoudig worden aangeklikt door de IT-beheerder of een van onze dynamische handen. Een accountmanager hoeft als voorbeeld geen toegang te hebben tot financiële cijfers die de CFO wel in mag zien.

Reden 4: Schaalbaarheid

Met Microsoft Dataverse hoef je nooit zorgen te hebben over de beschikbare opslagcapaciteit. Dataopslag is er altijd, wat een belangrijk gegeven is met de enorme groei van de hoeveelheid aan data. Op de website van onderzoeksbureau IDC kun je overigens veel teruglezen over wereldwijde datagroei. Is de hoeveelheid data bij jou ook verdubbeld in slechts een paar jaar?

Reden 5: Snelle Dataverse zoekfunctie

Hoe snel je iets terugvindt, is wat Microsoft Dataverse ook krachtig maakt. Allereerst worden gegevens met behulp van metadata opgeslagen. Metadata zijn gegevens die de karakteristieken van bepaalde gegevens beschrijven; de data over data. Door het gebruik van metadata, is informatie razendsnel vindbaar vanuit welke applicatie dan ook. Daarnaast krijg je als gebruiker suggesties op het moment dat je iets intypt, wordt aangegeven waar je recent naar gekeken hebt en krijg je de juiste zoekopdracht te zien wanneer je per ongeluk een spelfout maakt in de zoekbalk.

Reden 6: De uitstekende integratie met end-to-end applicaties

Microsoft Dataverse geeft data intelligentie bij het ontwerpen, testen en gebruiken van al je applicaties. Je bent bijvoorbeeld met Power Automate een workflow aan het bouwen of een Power App aan het maken (zie vorige blog). Maar natuurlijk worden je gegevens van Dynamics 365 toepassingen ook opgeslagen in Dataverse.

Meer weten?
Ben je op zoek naar een manier om nog meer grip en controle op jouw data te krijgen neem dan contact met ons op. Ook kun je extra achtergrondinformatie over Dataverse terugvinden op deze pagina van Microsoft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *